Økonomien i fodbold er eksploderet på det seneste. Priserne er steget og steget og man kan vist roligt kalde det hyperinflation indenfor fodboldspillere og selvfølgelig fodboldlønninger. Derudover bliver årskort og billetter også dyrere. Det ses at billetter til de største finaler koster op imod 30.000 kr. Dermed sagt, at efterspørgslen også følger de høje beløber. Men underliggende har dette stor indvirkning på de forskellige klubber og deres økonomiske taktik. Vi har udarbejdet en artikel, der uddyber forskellige fodboldklubbers økonomiske strategi.
Talentklubberne
Er i bund og grund klubber der lever af, at udvikle talenter for så at sælge dem til højst mulig pris. I Danmark og superligaen kan der argumenteres for, at alle klubberne er talent klubber, da de ikke har råd til at beholde spilleren, hvis en klub fra Premier League, La Liga & Serie A banker på, og vil byde et beløb på over 50 millioner. Der er dog også specifikke talentklubber, som anses som værende klubber der direkte lever af talentudvikling, og ikke køber spillere men udvikler spillere. Disse klubber indebærer FC Nordsjælland, Ajax, Southampton, Genk, Barcelona og mange andre. Selvfølgelig har klubber som Barcelona også kapaciteten til at købe selv, men de lever primært at deres egne dyrkede talenter.
’Købeklubberne’
De større klubber med kortere kulturhistorie anses ofte som værende købeklubber. Manchester City, PSG og andre. Disse klubber er nyrige, og er derfor ikke kendt for at have egne dyrkede spillere – men derimod har kapitaltindskuddet fra køberne gjort, at de har købt gode spillere på markedet.
Alt imellem
Selvfølgelig kan det ikke deles direkte op i hvilke der er købeklubber og hvilke der er talentklubber. Der er også andre parametre der skal tages i betragtning. For eksempel har en hvilken som helst dansk klub ikke råd til at afvise bud på over 30/50 millioner fra en anden europæisk klub. Der er 2 grunde til dette. For det første, så vil den danske spiller i 9/10 tilfælde også gerne til udlandet og prøve kræfter med fodbold på et højere niveau. Så hvis en dansk spiller modtager opkaldet om Las Palmas, en spansk klub, er efter personen, så er personen allerede i gang med at leje lejlighed på La Santa Sport. Dernæst er 30/50 millioner rigtig meget for en given dansk klub, hvorimod 30/50 millioner er et greb i lommen for klubber som Real Madrid, Barcelona, Manchester United osv. Den samme kvalitetsmæssige stige foregår i andre europæiske klubber. Den hollandske liga, belgiske liga, tjekkiske liga osv.