Saksespark

Fodboldens udvikling gennem tiderne

Fodbold har længe været en fanfavorit blandt sportstilhængere. Længere end man tror. Faktisk findes der spor fra fodbolde lavet af læder, i det gamle Egypten, helt tilbage fra 2000 f.Kr. Dengang var det højst sandsynligt ikke det samme spil som i dag, men stadig under kategorien fodbold.

Udover det, har der været flere varianter af fodbold gennem tiderne. Japanerne udviklede en variant der hed Kemari, denne handlede om at jonglere bolden mellem medspillere uden den måtte røre jorden. Derudover havde Bolivianerne også en udgave, som ligner meget dagens fodbold, hvor man skulle sparke bolden indenfor et ‘mål’ bestående af 2 stykker træ, hvorefter man fik et point.

Det første officiele bevis for forhistorisk fodbold

Stammer fra de ekstremt fodboldglade Briter. 1170 e.Kr. var året hvor den første fodbold, som minder om det vi kender i dag, blev spillet. Dengang var spillet voldeligere end i dag, mere råt og bestemt ikke for alle. Det siges at spillet dengang primært blev spillet af soldater og andre ’mandfolk’. Den udgave af fodbold var dog så voldsom, at den senere blev ulovliggjort af en Britisk konge. Fodbolden stoppede dog ikke der, faktisk begyndte flere og flere at spille mens sporten var ulovlig.

Fodbolden blev fintunet og tilpasset så flere kunne være med, og endte med at blive undervist på Britiske kostskoler i 1500-tallet. Udviklingen fortsatte og interessen for spillet steg i flæng med udviklingen. I 1800-og 1900-tallet var fodbold så udbredt at alle vidste hvad det var, hagen var dog at der var forskellige regler alt efter hvilken institution der underviste fodbold, og hvem der spillede fodbold. Et fodboldråd blev sammensat og der blev udviklet universelle regler. Året er 1904, FIFA blev grundlagt, og verden fik sin første officielle fodboldorganisation.

Fodbold i dag

Er verdens største sportsgren målt på tilhængere og aktive fodboldspillere. Ligeledes er det Danmarks nationalsport. Hele 329.922 af den danske befolkning er registrerede fodboldspillere. Dvs. 6% af den danske befolkning trækker klubtrøjen ned og over hovedet og stiller kampklar i weekenden. (Tal for 2018).

Fodbold har ikke kun udviklet sig på kvantitet, men så sandelig også på teknologi. I dag benyttes der softwareudvikling, til at udvikle software der udregner statistik, løbemønstre, modstanderinformationer og alt der kan udnyttes helt ned til den mindste detalje.

Derudover har forholdende ændret sig gevaldigt. Fra de britiske marker og mudder, til kæmpe stadions, hvor der kan sidde i hvert fald 100.000 tilskuer. Disse stadions er bygget med den nyeste teknologi. Tag der kan ‘rulles’ af og på. Ventilationssystemer der blæser, så det føles som vind. Se bare Novenco og deres højteknologiske ventilationssystemer.

Fra en voldsom og impulsiv sport tilbage i 1200-tallet, til en organiseret konkurrencesport på globalt niveau

Dengang var der ingen dommere og ingen organisationer til at styre fodboldens udvikling i den rigtige retning. I dag er FIFA og UEFA nogle af de mest indflydelsesrige sportsorganisationer verden har set. FIFA råder i dag over mange hundrede medarbejdere, og blev grundlagt tilbage i 1904. FIFA’s rolle er at organisere og diktere regler for al konkurrencefodbold spillet på kloden. Lidt af en opgave, må man sige.

Med spillerhandler op til flere milliarder, og 1,3 milliarder seere til en verdensmesterskabsfinale, tør vi godt antage, at fodbold er kommet for at blive. Og det er vi glade for.

Indlæg oprettet 26

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen